Sünaps #17 - Mis on umami?
Miks sööb inimene ära suure paki krõpsu või kolm šokolaadi, kuigi teab, et nii suures koguses pole see üldse tervislik ega söö spinatit või kõrvitsasuppi või vartki sellerit kuigi see võib sealjuures – oi, kui kasulik olla? Toidu söömisega käivad kaasas maitsed ja emotsioonid. Magus, hapu, soolane, kibe ja umami. Õpime paremini mõistma viiendat põhimaitset, mis paljudele tundmatu ja kudas on sellega seotud tänapäeva toiduainete- ja keemiatööstus. Kuula Tervisemuuseumi taskuhäälingu uut episoodi ja saad teada.
Uuri juurde:
- Ülar Allase artikkel “Umami – salapärane viies maitse”
- Müüt keele maitsepiirkondadest
- Tervise Arengu Instituut toidu lisaainetest
- Joe Schwarczi raamat “Üks õun päevas. Müüdid, eksiarvamused ja tõde toidu kohta”
Sünaps on Eesti Tervisemuuseumi taskuhääling, mis vahendab ja ühendab lugusid inimkehast, meditsiiniajaloost ja popkultuurist. Sünapsile tasub kõrv peale panna, sest analoogsete kuni 15-minutiliste lugudega kostitame teid edaspidigi. Seni olge terved ja kohtumiseni Eesti Tervisemuuseumis!